«Свята беларускіх гаспадынь» у Малой Бераставіцы

Культура Сельское хозяйство

Правядзенне брэндавага “Свята беларускіх гаспадынь” у Малой Бераставіцы супала з Яблычным Спасам — старажытным земляробчым святам, звязаным з выспяваннем пладоў. У народзе Спас здаўна лічылі днём адлёту буслоў. Калі яны пачыналі рыхтавацца да вылету ў вырай за ты­дзень перад Спасам, чакалася, што зіма надыдзе раней і будзе марозная, а вясна цяплейшая; калі ж пасля Спаса — восень бу­дзе цёплая, зіма позняя, а вясна халодная.
Адлёту буслоў у гэты дзень мы не засталі, а вось капрызы прыроды пабачылі. Яна ўсім паказала свой ганарлівы характар, абрушыўшы на зямлю суцэльную сцяну дажджавых кропляў.
Добра, што гасцей і ўдзельнікаў свята гэта не надта спалохала. І мерапрыемства распачалося з ушанавання лепшых хлебаробаў КСУП “Малабераставіцкі элітгас”, якое затым плаўна “перацякло” ў свята прыгажосці, гасціннасці і шчырасці.
— “Свята беларускіх гаспадынь” мы плануем адзначаць штогод, — гаворыць Ганна Варанцова, загадчык філіяла па культурна-дасугавай дзейнасці аг. Малая Бераставіца, — у нашай мясцовасці шмат добрых, працавітых і, галоўнае, таленавітых людзей. Тых, хто ўмее вышываць, ткаць, вязаць. Можа ўжо зараз і не ўсе з іх займаюцца рукадзеллем, але іх вырабы неаднаразова ўпрыгожвалі малабераставіцкае святочнае падвор’е ў раёне і вобласці. Дык чаму не пазнаёміцца з імі бліжэй, не расказаць пра іх захапленні, ды ўвогуле, як кажуць “не адкрыць іх свету”?
І сапраўды, а чаму б і не?! Яны вартыя ўвагі. Шчырыя словы падзякі ў гэты дзень гучалі ўдзельніцам у намінацыі “Лепшая рукадзельніца” – Ірыне Даўгучыц, Галіне Красоўскай, Ірыне Дзямідзік. Жанчыны былі ўзнагароджаны памятнымі пада­рункамі і Падзячнымі пісьмамі за захаванне і развіццё народнай творчасці.
У намінацыі “Лепшы падворак” былі адзначаны Марына Сяўко, Марына Кашчыц, Святлана Галай, Ала Бараноўская, Ірына Горбач, Людміла Кузьма, Людміла Каскевіч.
Удзельніцы ў намінацыі “Лепшая нацыянальная страва” – Надзея Сяўко, Ніна Сягоднік, Маргарыта Гарбацэнка, Марыя Богдан, Ала Ігнатовіч, Ганна Семянюк, Яўгенія Заміроўская — таксама не засталіся па-за ўвагай. На памяць аб гэтым незабыўным дні гаспадыні атрымалі падарункі і Падзячныя пісьмы за захаванне народных традыцый.
Як пасля прызналася адна з удзельніц свята Ніна Сягоднік, гатуе яна змалку, і як зазвычай бывае, навучылася ўсім тонкасцям ад матулі. Сёння адной з яе фірмовых страў з’яўляюцца наліснікі з тварагом.
Дарэчы, пасмакаваць усе стравы можна было адразу пасля заканчэння канцэртнай праграмы, якую падрыхтаваў народны ансамбль народнай песні “Беларускія музыкі” і артысты Бераставіцкага раённага цэнтра культуры і народнай творчасці. Акрамя гэтага на свяце дзейнічала выстава-продаж вырабаў аддзела рамёстваў і традыцыйнай культуры. Стварыць кнігу “Стравы нацыянальнай кухні”, кнігу рэкордаў “Сад-агарод”, прыдумаць і ўвесці сімвал свята – гэта толькі маленькая частка таго, што запланавана арганізатарамі мерапрыемства на наступны год. І я веру, што ўсё задуманае абавязкова здзейсніцца, бо ва ўсе часы знойдуцца людзі, не абыякавыя да свайго адметнага, нацыянальнага.

Вольга ЗАЕНЧКОЎСКАЯ, фота аўтара



Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *